TESİSLER

Toros Meram Yenilenebilir Enerji Tesisleri 60 dekar arazi üzerinde kurulmuş olup üç ana bölümden meydana gelmektedir:

Biyogaz Tesisi
Katı Organomineral Gübre Tesisi
Sıvı Organomineral Gübre Tesisi

BİYOGAZ TESİSİ

Toros Meram Yenilenebilir Enerji biyogaz tesisinde 5 adet reaktör ve 4 adet gaz motoru bulunmakta olup, elektrik üretim kapasitesi 6.004 MWh’tir. Mezofilik fermentasyon prensibiyle çalışan ve bakteriyolojik desülfirizasyon ünitesine sahip tesiste günlük 770 ton ıslak atık bertaraf edilmektedir.

Tesisin hammadde girdileri tavuk çiftliği atıkları, büyükbaş hayvan atıkları, tarımsal atıklar, gıda endüstrisi atıkları, mezbaha atıkları ve diğer organik endüstriyel atıklardır.

KATI ORGANOMİNERAL GÜBRE TESİSİ

Biyogaz üretiminde gazlaşma sürecini tamamlayan fermente ürün katı ve sıvı faza ayrılır. Kompost işlemine tabi tutulan katı faz, nemini kaybettikten sonra organomineral gübre formülasyonuna göre gerekli kimyasal hammaddelerle karıştırılır. Farklı organomineral formülasyonları için ideal nem oranları farklı olduğundan, bu aşamada hassas bir ayarlama yapılır. Karışım granül hale getirildikten sonra nihai kurutma ve hijyenizasyon işlemleri gerçekleştirilir.

Toros Meram Katı Organomineral Gübre Tesisi’nde bu işlemler için gerekli ısı biyogaz tesisinin atık ısısından sağlanmakta ve fosil yakıt kullanılmamaktadır. Tüm üretim süreci gelişmiş otomasyon sistemi sayesinde anlık olarak takip edilmekte ve tesis bünyesindeki gelişmiş laboratuvar imkânları sayesinde ürün kalitesinin devamlılığı sağlanmaktadır.

Toros Meram Katı Organomineral Gübre Tesisi’nin üretim kapasitesi 75.000 ton/yıl olup, tesiste girdi olarak Entegre Biyogaz Tesisi’nin katı faz çıktıları ile dışarıdan temin edilen kompost hammaddesi kullanılmaktadır.

SIVI ORGANOMİNERAL GÜBRE TESİSİ

Toros Meram Sıvı Organomineral Gübre Tesisi’nde, Biyogaz Tesisi’nden çıkan sıvı faz kullanılarak bitki besin elementleri (NPK) ve fülvik asit açısında zengin konsantre sıvı organomineral gübre üretimi gerçekleştirilmektedir.

Biyogaz Tesisi’nin çıktısı olan yaklaşık %6 kuru maddeli fermente ürün sıvı faza ayrıldıktan sonra sıcaklık ve basınç altında hijyenize edilerek filtrasyona tabi tutulmakta ve oksidasyon havuzlarında aktif oksijen teknolojisi ile daha stabil ve kokusuz hale getirilmektedir. Kuru madde oranı çok düşük olan ürün MVR teknolojisi ile konsantre edildikten sonra ambalajlanarak satışa hazır hale getirilmektedir. Tamamı gelişmiş otomasyon sistemi ile takip edilen bu süreç ve gelişmiş laboratuvar kontrolleri sayesinde ürün kalitesi en üst seviyede tutulmaktadır.

Toros Meram Sıvı Organomineral Gübre Tesisi’nin üretim kapasitesi 15.000 ton/yıl’dır.